Alegerea centralei termice, in functie de locatie si combustibil: gaz, combustibil solid sau electric ?

Daca exista posibilitatea racordarii la gaz, va recomandam sa optati pentru o centrala pe gaz, datorita usurintei in exploatare. In zonele in care nu exista bransament de gaze, puteti opta pentru o centrala pe combustibil solid: lemne sau peleti.

De asemenea, puteti opta pentru o centrala electrica, daca va permite bransamentul electric, de regula trifazat. In acest caz, un aspect deloc de neglijat este consumul ridicat de energie electrica; astfel in cazul incalzirii cu energie electrica sunt preferate echipamente eficiente energetic, ca de exemplu pompele de caldura, dar cu o investitie substantiala. O prima comparatie intre consumul de energie electrica al unei centrale electrice vis-a-vis de o pompa de caldura:

  • centrala electrica - la un consum electric de 1 kW, produce 1 kW termic;
  • pompa de caldura - la un consum electric de 1 kW, produce 3 kW termic (in cazul pompelor de caldura aer-apa), respectiv 4-5 kW termic (in cazul pompelor de caldura geotermale);
 

Calcul estimativ

Putem estima necesarul de caldura al unei cladiri de dimensiuni mici sau medii, pe baza unor indici rezultati in urma unor calcule anterioare sau conforme cu standardele europene.

Necesarul termic total al unei locuinte se compune din necesarul de caldura pentru incalzire + necesarul termic pentru preparare apa calda menajera. In cazul locuintelor unifamiliare sau a cladirilor mici, sunt instalate centrale cu prioritate pe apa calda menajera, astfel dupa calcul necesarului de caldura, se va tine cont si de necesarul termic pentru prepararea apei calde.

In cazul cladirilor cu o izolatie medie, necesarul de caldura este estimat la circa 45...50 W/m3; astfel, volumul total util al cladirii (m3) x 45 W/m3 = necesarul de caldura (W) => puterea termica a centralei pentru a incalzi locuinta. Exemplu: volumul total al casei este 400 m3 x 45W/m3, rezulta un necesar de caldura pentru incalzire, de 18.000 W = 18 kW.
In cazul centralelor pe combustibil solid putem aplica o supradimensionare, pentru a asigura o autonomie de functionare mai mare, cu o singura incarcare, exemplu 18 kW x 1,2...1,3 = 23,4 kW.

Necesarul termic pentru prepararea apei calde menajere, se estimeaza in functie de numarul persoanelor, respectiv de numarul punctelor de consum / bai, bucatarii, etc
Insa, in cazul centralelor termice pe gaz cu preparare instant, puterea nominala la functionarea pentru preparare apa calda menajera este de 21...24 kW, pentru a asigura un debit continuu de circa 12...13 litri/minut, debitul unui consumator / baterii de cada sau dus.

De asemenea, in cazul locuintelor cu mai multe persoane sau puncte de consum, pentru incalzirea apei calde menajere se recomanda centrale termice cu un boiler incorporat sau atasat.

Alegerea centralei termice

Cat costa montajul unei centrale termice si ce presupune acest lucru ?

Costul unei instalatii termice complete difera in functie de puterea centralei termice, tipul de combustibil si complexitatea instalatiei - de numarul de calorifere / radiatoare din otel, suprafata incalzirii in pardoseala si de materialele folosite (cupru sau PPR).

De asemenea, daca exista lucrari ca, demontarea caloriferelor vechi, dezafectarea centralei existente, spalarea instalatiei existente, etc, in functie de complexitatea lucrarilor, se vor stabili costuri suplimentare.

 

Daca sunteti interesati de instalarea unei centrale termice sau alte lucrari la instalatia termica existenta, va rugam sa ne contactati.