Sudarea tevilor din plastic
Varietatea tevilor din plastic pentru bransamente de apa potabila, gaze si canalizare, exemplu PB, PE, PP, PVDF, PE si PEHD, presupune mai multe moduri de imbinare, respectiv tipuri de aparate de sudura.
La debitarea, sanfrenarea si imbinarea tevilor, folositi doar scule profesionale. Tevile PEHD - polietilena de inalta densitate, sunt cele mai utilizate in bransamentele si instalatii furnizare apa potabila (cu marcaj albastru) sau distributie gaze (cu marcaj galben). Sudura este utilizata, de regula, pentru diametre de peste 63 mm.

Sudura prin electrofuziune

Electrofuziunea este metoda moderna de sudare a tevilor din polietilena utilizand fitinguri cu un sistem de incalzire integrat, fitingul contine la interiorul peretelui o rezistenta electrica. Procedeul de sudura se face automat, aparatul de sudura prin electrofuziune detectand codul de bare al fitingului prin scanare. Fitingurile si tevile trebuie sa fie compatibile, astfel se verifica o serie de parametri, ca diametru, PN - presiunea nominala a tevii si SDR - raportul dimensional standard, proportional cu grosimea tevii. Pregatirea fitingurilor si a conductelor se face cu unelte de debitare si de sanfrenare si razuire, precum si curatarea suprafetelor de contact cu un material textil imbibat in alcool izopropilic.

Sudura cap la cap sau termofuziune

Este o metoda des utilizata, insa care necesita experienta. Aparatele de sudura cap la cap, utilizeaza termoelemente cu o temperatura reglabila 180 - 290 grade C, cu regulator electronic. Capetelor de conducta se fixeaza in suportii aparatului de sudura, dupa curatarea suprafetelor de contact, urmand incalzirea si presarea fitingurilor a a tevilor. Materialele tevilor trebuie sa fie compatibile, precum si SDR - raportul dimensional standard. Examinarea vizuala si verificarile sudurii pot fi efectuate de catre inspectori ISCIR.

Sudare prin mufare sau polifuziune

Sudarea prin polifuziune este utilizata la imbinarea tevilor din plastic si fi tinguri din PB, PE, PP, PVDF, in instalatii de incalzire, sanitare rezidentiale. Aparatele de sudura prin polifuziune utilizeaza termoelemente / plite cu regulator de temperatura, pana la 260 - 270 grade C. Presupune incalzirea suprafetelor si pastrarea in aceeasi pozitie pana la efectuarea racirii. Mentinerea pe pozitie se poate realiza manual pana la diametre de 50 mm.