Alegerea panourilor solare

Dimensionarea instalatiei solare pentru preparare apa calda

Alegerea panourilor solare si dimensionarea boilerului in functie de necesarul de apa calda menajera.
Se va estima volumul boilerului in functie de consumul zilnic de apa calda menajera, respectiv numarul de persoane.
Astfel, pentru un confort normal se considera circa 50 litri/persoana pe zi, la o temperatura de 45 grd. C. In cazul utilizarii energiei solare, boilerele se vor supradimensiona fata de volumul minim de apa, cu un factor de supradimensionare f=1,2…1,8.
Pentru alegerea colectorilor cu tuburi vidate heat pipe, se considera 1 tub la 8 ...10 litri capacitate de boiler. Astfel dupa determinarea volumului boilerului din instalatia solara, se va estima numarulul de tuburi vidate.
In cazul panourilor plane se considera 1 m2 suprafata de colector la 60 litri capacitate boiler; estimarea mai exacta a suprafetei de captare a panourilor solare, poate depinde de orientarea optima si de unghiul de inclinatie. Unghiul de de inclinare poate fi cuprins intre 35…55 grade, ideal 45 de grade, cu o orientare spre sud, sud-vest. Amortizarea instalatiei solare Instalatiile cu panouri solare pentru preparare apa calda pot fi amortizate in timp, in functie de complexitatea si solutia aleasa, luand in calcul si fiabilitatea intregului sistem si durata de viata. De exemplu: panourile solare presurizate compacte pot fi amortizate intr-o perioada de 2-3 ani, functionand eficient din Primavara pana in Toamna.
Sistemele de panouri solare cu circulatie fortata (cu pompa de circulatie, automatizare si antigel) pot fi amortizate intr-o perioada de circa 4...6 ani sau mai mult, avand un aport minim si iarna; aceste sisteme pot fi dimensionate si proiectate si pentru un aport la incalzirea locuintei.